Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Március 24. 07:01, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Újabb K.O. a forintnak - jön a 315-ös szint?

Újabb K.O. a forintnak - jön a 315-ös szint?

Az idei év legrosszabb hetén vannak túl a piacok, főleg a tőzsdék. A nyugat-európai és amerikai részvénypiacok 2 százalékot meghaladó kiigazítást tudhatnak maguk mögött az elmúlt napokban.

Ezen a héten átlagosan 2 százalékkal gyengültek a vezető részvénypiacok világszerte. Ok, illetve hivatkozás volt bőven.

A kínai feldolgozóipar nagyot esett márciusban és erre mintegy rímelve az európai vállalatok jövőbeli terveiről (beszerzési menedzser-indexek) is kiábrándító hírek jöttek. Az amerikai Fed részéről egyelőre csend van egy esetleges mennyiségi lazításról (QE3), a brit központi bank megosztott a folytatásban, az EKB pedig folytatja az LTRO-t, viszont a gondok sokkal összetettebbek, mintsem azt meg lehetne oldani az EKB eszközeivel - írta a privatbankar.hu. Közben az európai piacokat sokkolták azok a beszerzési menedzser-indexek, amelyek az EU vállalatainak a megrendeléseiről, tehát a kilátásokról szólnak. Az adatsorok ezúttal azért ijesztették meg a piacokat, mert Franciaországból és Németországból, a két legerősebb gazdaságból mutatták a pesszimizmus erősödését. Az európai gondokat a görög kötvénycsere-program nem oldotta meg csak elodázta, valószínűleg csak napok kérdése az újabb pánik a perifériás országok adósságával kapcsolatban.

A forintot tegnap megint padlóra küldték olyannyira, hogy az euróval szembeni jegyzés 295 forint fölé került, ehhez persze a romló nemzetközi hangulat is hozzájárul, de az sem túl kedvező hír a befektetőknek, hogy a magyar állam esetleg újabb devizakötvény kibocsátással jelentkezne.Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója tegnap azt mondta a Reutersnek, hogy Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az új hitelről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.Londoni elemzők szerint nem zárható ki egy magyar devizakötvény-kibocsátás sikere még az új EU/IMF-megállapodás előtt és ez javíthatná is a magyar tárgyalási pozíciókat, ugyanakkor kockázatai is lennének.

Közben azonnali forinteladást javasol euró ellenében a Nomura, a közös deviza jegyzése szerintük 310-315 forintig is emelkedhet. A befektetési bank úgy gondolja, hogy véget ér az optimista hangulat a piacokon és elkezdődhet a gyengébbnek vélt devizák elleni pozíciók nyitása - írta a Magyar Hírlap.A bank elemzői szerint az árfolyamok alakulása bizonyíték arra, hogy általában eljött az ideje a feltörekvő piaci devizák elleni pozíciók nyitására. Ezen devizák alulteljesítésének oka a folyó fizetés mérleghiány, s a csökkenő kereslet ezen devizák iránt, amelyek gyengítésére általában is törekednek ezen országok kormányzatai.Ráadásul az elmúlt napok piaci fejleményei azt mutatják, hogy a befektetők részéről véget ért a magasabb kockázatú pozíciók felvételének időszaka, ami szintén ezen devizák árfolyama ellen ható tényező.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket