Városlista
2025. április 25, péntek - Márk

Hírek

2012. Március 13. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem a chipsek miatt eszünk túl sok sót

Nem a chipsek miatt eszünk túl sok sót

Hogy lehetséges, hogy Magyarországon kétszer akkora az egy főre jutó sófogyasztás, mint az USA-ban, hogy például az egyik fő sóforrásnak vélt burgonyachipsből az amerikaiak a magyar adag 23-szorosát fogyasztják?

Úgy, hogy a sóbevitelért legkevésbé sem azon élelmiszerek felelősek, amelyekre elsőként gondolnánk – chips, pattogatott kukorica, sóspálcika, sajtostallér –, sokkal inkább azok, amelyeket nagyobb mennyiségben és napi gyakorisággal fogyasztunk, mint pl. kenyér és pékáru, húskészítmények, tészta, levesek, sajtok.


Nemrégiben látott napvilágot az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatásának eredménye, mely szerint tíz amerikaiból kilenc túl sok sót vesz magához. Ennek vezető oka a kenyérben és a péksüteményekben keresendő és annak ellenére sem a chipsben vagy a pattogatott kukoricában, hogy az amerikai átlagember több mint 8 kilogramm chipset fogyaszt évente. Egy átlagos amerikai lakos naponta 3,3 gramm nátriumot vesz magához ételekkel – amely körülbelül 8 gramm sóban található –, és ebben az értékben még nincs benne az asztalnál történő utánsózás.

Hazánkban az OÉTI által végzett reprezentatív lakossági táplálkozási felmérés (OTÁP2009) adatai szerint a sóbevitel naponta férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm, amely az ajánlott érték több, mint háromszorosa. Az egy főre vetített burgonyachips fogyasztás hazánkban – éves átlagban – nem éri el a 350 grammot, azaz 23-ad része az amerikai fogyasztásnak.

Ezekből az adatokból világosan látszik, hogy Magyarországon a chipsfogyasztás nem lehet felelős a szervezet sóbeviteléért sem felnőtt, sem fiatal korban: hazánkban a chipsfogyasztásból a sóbevitel 0,1 százaléka származik. (Ez az érték az összes sós ropogtatnivalót alapul véve sem éri el az egy százalékot.)

Az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás érdekében tehát egyéb, magas sótartalommal rendelkező, nagy mennyiségben fogyasztott ételek bevitelét kell jelentős mértékben csökkenteni, avagy sótartalmukat csökkenteni – hangsúlyozza levelében a Hazai Sós-snack Gyártók Érdekegyeztető Fóruma.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 24. 07:35, csütörtök | Belföld

Felhőszakadásra, villámárvízre figyelmeztet a meteorológia

Felhőszakadásra, villámárvízre figyelmeztet a HungaroMet Zrt. szerdai Facebook-bejegyzésében.

2025. Április 23. 07:51, szerda | Belföld

A valaha volt legalacsonyabb áramtermelési igényt mérték húsvéthétfőn

A valaha volt legalacsonyabb áramtermelési igényt mérték húsvéthétfőn, mert a szó szerint világbajnok arányú magyar naperőművek dübörögtek - írta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

2025. Április 23. 07:43, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a Voks 2025 tétje, hogy meg tudjuk-e akadályozni Ukrajna uniós csatlakozását

A Voks 2025 véleménynyilvánító szavazás tétje, hogy meg tudjuk-e akadályozni Ukrajna uniós csatlakozását és meg tudjuk-e védeni a magyar embereket az ezzel járó veszélyektől

2025. Április 21. 08:50, hétfő | Belföld

Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás

Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás, a sok napsütés mellett többfelé várható zápor, zivatar, a hőmérséklet csúcsértéke pedig 20 és 25 Celsius-fok között alakul.