Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.

Azt írták, a dunai árhullám tetőzése Bajánál jár, ugyanakkor a fővárosban még marad a tartósan magas vízszint. A Rába hétfőn tetőzött Körmendnél, a Pinkára érkezett vízmennyiség pedig meghaladta az átlagosan kétszáz évente előforduló maximális vízhozam értékét. A vízügy továbbra is 24 órás szolgálatot lát el a védvonalakon és szakmailag irányítja a munkában segédkező civileket és társszerveket.

A Duna vízgyűjtő időjárását még mindig egy hullámzó frontrendszer határozza meg, amely miatt a Rábára és mellékfolyóira, elsősorban a Strém és a Pinka vízfolyásokra a hétvégén rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult. A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban a Dráva-Mura, illetve a Tisza vízrendszerében ugyan még esős marad az időjárás, de a Rába vízgyűjtőjén már szárazabbra fordul az idő - ismertette az OVF.

A Duna Budapesten a szombati tetőzés óta 26 centimétert apadt, jelenleg 622 centiméteres vízállást mérnek, akárcsak hétfőn. Ez is mutatja, hogy a lassan levonuló ár miatt a víz szintje tartósan magasan marad a fővárosban - mutattak rá a közleményben.

A tájékoztatás szerint a tetőzés jelenleg Baja térségében jár (a másodfok szintjét megközelítő vízállás mellett), és a nap végére várhatóan Mohácsot is eléri. Az elnyúló tetőzést a teljes hazai szakaszon továbbra is lassan apadó, helyenként stagnáló vízjárás követi, ezért Nagybajcsnál tartósan a másodfok, másutt az első fok szintje körüli vízállásokra lehet számítani.

A Rába vízgyűjtőjén lehullott tetemes mennyiségű csapadék következtében igen jelentős árhullámok alakultak ki a folyón és mellékfolyóin. A Pinkán Felsőcsatárnál 508 centiméterrel, a korábbi legmagasabb vízállást 102 centiméterrel meghaladóan tetőzött az árhullám, az érkezett vízmennyiség meghaladta az átlagosan kétszáz évente előforduló maximális vízhozam értékét - tudatta a főigazgatóság.

A Rába hétfő este Körmendnél a harmadfok szintjét meghaladóan, 477 centiméteres vízállással tetőzött, de az esőzések miatt lassú apadásra lehet számítani. A folyó alsóbb szakaszain a harmadfok körül várható a tetőzés a hét folyamán, Győrnél pedig - elsősorban a Duna hatására - a következő néhány napban az első fok szintje körüli vízállások valószínűsíthetőek - helyezte kilátásba az OVF.

Kitértek arra is, hogy a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, míg a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállásokra lehet számítani a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve a kedden várható eső újabb árhullámokat indíthat el, ezért Tarnaörsnél valószínűleg újra az első fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Sajón a másodfokot megközelítő vízszintre van kilátás - olvasható a közleményben.

Címkék: áradás, rába

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket