Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Június 10. 13:53, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rekord vízállással tetőzhet hétfőn a Rába Körmendnél

Rekord vízállással tetőzhet hétfőn a Rába Körmendnél

A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről; Körmendnél hétfő este a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzés várható a folyón

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg; szombat este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le.

Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott - tették hozzá.

A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható - írták, jelezve: a felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

Hangsúlyozták, hogy a következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú - ismertették.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás; Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30 órakor tetőzött harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfő reggel már meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés este várható, a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét megközelítően - közölték.

Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor megjegyezték: a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat.

Közölték azt is, hogy a védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, a pécsi, a székesfehérvári és a budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre mennek még szolnoki, nyíregyházi, debreceni és gyulai szakemberek is.

Az ország egész területéről összesen csaknem négyszáz vízügyes szakembert mozgósítottak, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a mintegy 2,5 kilométer hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

Ha a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, akkor a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy az hétfő délelőtt a Vas vármegyei Pornóapátiban is megtörtént - írták.

A közlemény szerint a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfőn várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás.

A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás - áll a közleményben.

Címkék: áradás, rába

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket