Városlista
2024. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2021. Április 05. 18:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Vasvári Tamás

Szlávik: 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását

Szlávik: 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását

Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy a beoltott tömeg valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását

- nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának.

Szlávik János ugyanakkor kiemelte: "ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni".

Azt mondta: a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban - különösen a brit mutáns terjedésével -, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.

Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a "platófázisa-e", vagy esetleg tovább emelkednek a számok - tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek "az igen magas számok" nem emelkednek tovább.

Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.