Hírek
2017. Július 12. 14:21, szerda |
Életmód
Forrás: RLM
Tejben, vajban, málnahabban – nyári kedvenc Bereznay Tamástól
A málnaszezon közepén szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól.
A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.
„A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok. Minden alkalommal kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss természetes alapanyagokból készítsem az ételeim. A tej felhasználása valóban kimeríthetetlen, legyen szó előételről, egy ízletes főfogásról vagy egy ínycsiklandozó desszertről. Már most elmondhatom, hogy az idei nyár abszolút slágere a málnahabos tekercs. A tej, illetve pontosabban a tejszín és az ízletes pirosló málna párba állítva, könnyed piskótába burkolva tökéletes befejezése lehet valamelyik étkezésnek.” – mondta a séf.
Málnahabos tekercs Bereznay Tamás receptje szerint:
A krémhez:
5 dl Tejszív logóval ellátott tejszín
30 dkg málna
1 narancs lereszelt héja
1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
1 dkg vaníliás cukor
4 dkg kristálycukor
2 dkg habfixáló
A piskótához:
4 db tojás
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 ek víz
csipet só
A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.
A Tejszívkampányról:
A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet Tejszív kampányának is legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai tej fogyasztásának fontosságára, hiszen a hazai tej kiváló minőségű, friss, megbízható, ellenőrzött élelmiszer, amelyről a csomagoláson látható tejszív logó is tanúskodik. Ezzel az emblémával ellátott termékek vásárlásával a fogyasztó száz százalékig biztos lehet, hogy a tej magyar gazdaságokból származik, ahol maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 10. 19:43, vasárnap | Életmód
FELÚJÍTÁSI HULLÁM: NEMZETKÖZI WORKSHOP A TÁRSASHÁZI FELÚJÍTÁSOK FELLENDÍTÉSÉÉRT BUDAPESTEN
Az Európai Építőipari Szövetség (EBC) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) szervezésében ma egy átfogó szakmai workshopot tartottak Budapesten a társasházi felújítások ösztönzésére, melynek középpontjában az energiat
2024. November 09. 07:53, szombat | Életmód
Energiaügyi Minisztérium: idén is jócskán több mint 1 gigawattal nő a hazai naperőművi összteljesítmény
Az átviteli rendszerirányító MAVIR frissített adatgyűjtése szerint november elsejére összesen 7351 megawattot tett ki a hazai napenergia kapacitás.
2024. November 07. 07:54, csütörtök | Életmód
Karikó Katalin: be kell mutatni a tudomány eredményeit az embereknek
Be kell mutatni a tudomány eredményeit az embereknek - jelentette ki Karikó Katalin szerdán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Innovációs napján.