Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Január 16. 15:44, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet 2024-ben

Varga Mihály: Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet 2024-ben

Az Európai Bizottság legutóbbi értékelése szerint Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben

2,4 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak, ami lényegesen meghaladja az uniós átlagot, az 1,3 százalékot - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Brüsszelben, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Varga Mihály az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt a belga fővárosban. A tanács napirendjét ismertetve elmondta, hogy a tagországok nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre, és arra törekszenek, hogy Európa növekedési pályára álljon.

A pénzügyminiszter szerint, jó hír, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése a magyar gazdaság 2,4 százalékos növekedését prognosztizálta 2024-re, de hozzátette, hogy a magyar kormány ennél magasabb - 3,6 százalékos - növekedést vár. "Nagyon bízunk benne, hogy mindez együtt jár majd a versenyképesség javulásával is" - hangsúlyozta.

Ukrajna négy évre szóló 50 milliárd eurós finanszírozásával kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: a magyar álláspont az, hogy az eszközt évente kellene értékelni, amelynek keretében az uniós bizottság megvizsgálja a forrásokra való igényt, illetve azok felhasználást, és ennek fényében dönt a következő évi folyósításról.

"Azzal a reménnyel fejeztük be a tanácskozást, hogy február elsejei uniós csúcson, amikor végleges döntés születik az eszközről, a magyar javaslatokat is értékelni fogják. Törekedni kell arra, hogy az Európai Unió, ahogy eddig is, minden tagország számára elfogadható megoldást dolgozzon ki" - hangoztatta Varga Mihály.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket